Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ 😋😋

Αυτές τις μέρες όλοι μας τηρούμε τα πασχαλινά έθιμα βάφοντας κόκκινα αυγά, κάνοντας τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια...

Φέτος όμως το Πάσχα μας θα είναι διαφορετικό από τα άλλα λόγω του κύριου Κορονοϊού, γι' αυτό και εμείς για να είμαστε τελείως στο πνεύμα τις εποχής μπορούμε να δώσουμε στα πασχαλινά μας κουλουράκια το σχήμα του Κορονοϊού !! Το να κάνεις κουλουράκια είναι μια ευκαιρία να περάσει δημιουργικό χρόνο όλη η οικογένεια μαζί, γι' αυτό δείτε το σαν παιχνίδι και δημιουργήστε!!


Εδώ σας παραθέτω τη συνταγή που ακολούθησα για να κάνω σμυρνέικα πασχαλινά κουλουράκια...


Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 2 αυγά θερμ. δω
  • 30 γραμ. λικέρ μαστίχα
  • ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ κοφτό μπέικιν
  • 720 γραμ. (περίπου) αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά για τα πασχαλινά σμυρνέικα κουλουράκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνουμε στον κάδο. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. 
Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια. 
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο. 
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά. 
Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. 
Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο. 
Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. 
Πλάθουμε τα μπισκότα μας σε ό,τι σχήμα θέλουμε όπως σαν βαρκούλες (όπως είναι τα κλασσικά σμυρνέικα κουλουράκια) ή σαν βακτήρια Κορονοϊού όπως έκανα εγώ 😋😋. Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά. 
Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο. 
Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως. 
Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο. 


Και..... έτοιμα τα πασχαλινά κουλουράκια Κορονοϊού μας !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

 Για να παίξουμε ένα online παιχνίδι που θα μας βοηθήσει να κάνουμε εξάσκηση στα αθροίσματα με πολλούς όρους καθώς τώρα "μεγαλώσαμε&quo...